Millenáris

clock

Parkjaink ma is várnak: 6:00-23:00-ig

LÁTOGATÓKNAK

Millenáris_Térkép_Látogatóknak_épületek_Nagycsarnok_Kerengő_Üvegcsarnok_Nemzeti Táncszínház_Fogadó

PARKOK

Az összesen 48 200 m² területen fekvő tavakkal borított Millenáris Park és a Széllkapu Park minden nap 6:00 és 22:00 között látogatható. A vendéglátó egységek nyitvatartása ettől eltérhet.

GYEREKBARÁT FOGLALKOZÁSOK

A Millenárison egész évben egymást követik a gyerekeknek szóló programok. Az aktuális programkínálatról bővebben a honlapunkon a Programok alatt, illetve a Facebook oldalunkon adunk tájékoztatást.

NYILVÁNOS MELLÉKHELYSÉG ÉS PELENKÁZÓK

Nyilvános mellékhelyiség a Széllkapu Park Kis Rókus utcai bejáratánál, pelenkázó a C aula földszintjén található a közönség mosdójával szemben. Használatához kérje kollégáink segítségét.

GYEREKMENÜK CSALÁDBARÁT ÉTKEZÉS

A vendéglátó egységekben található gyerekmenüről az éttermek, kávézók weboldalán, illetve Facebook oldalán érdemes tájékozódni. A vendéglátó egységeink listája a Látogatóknak/Vendéglátás menüponton található.

PARKOLÓ ÉS E-TÖLTŐ

Mélygarázsainkban összesen 770 parkolóhely található, melyek a nap 24 órájában elérhetők. A fenntarthatóság érdekében a Széllkapu Mélygarázsban a város egyik legjelentősebb elektromos töltőállomása működik.

JÁTSZÓTEREK

A Millenárison két játszótér is található. A 2019-ben átadott 850 m² területű kötélpályás játszótér, illetve Budapest egyik legrégebbi tematikus játszótere, a Zöld Péter mesejátszótér.

PARKJAINK
NYITVATARTÁSI IDEJE

Nyáron minden nap 6:00 és 23:00; télen minden nap 6:00 és 21:00 óra között vannak nyitva parkjaink.
A nyitvatartás a rendezvények idején ettől eltérhet!

MÉLYGARÁZSOK
NYITVATARTÁSI IDEJE

Mélygarázsaink a Millenáris és a Széllkapu Park alatt találhatók, és az év minden napján, a nap 24 órájában üzemelnek, összesen közel 800 férőhellyel. Rendezvény miatt előfordulhat részleges vagy teljes korlátozás.

JÁTSZÓTEREINK
NYITVATARTÁSA

A Zöld Péter játszótér minden nap reggel 6 órakor nyit és sötétedéskor zár.
A Kalandpark játszótér a park nyitvatartási idejében látogatható.

NYILVÁNOS MOSDÓ

A Millenáris Parkban a C épület földszintjén, és a Széllkapu Park Kis Rókus utcai bejáratánál található mosdó. Pelenkázó a C aula földszintjén található.

PARKJAINK
NYITVATARTÁSI IDEJE

Nyáron minden nap 6:00 és 23:00; télen minden nap 6:00 és 21:00 óra között vannak nyitva parkjaink.
A nyitvatartás a rendezvények idején ettől eltérhet!

MÉLYGARÁZSOK
NYITVATARTÁSI IDEJE

Mélygarázsaink a Millenáris és a Széllkapu Park alatt találhatók, és az év minden napján, a nap 24 órájában üzemelnek, összesen közel 800 férőhellyel. Rendezvény miatt előfordulhat részleges vagy teljes korlátozás.

JÁTSZÓTEREINK
NYITVATARTÁSA

A Zöld Péter játszótér minden nap reggel 6 órakor nyit és sötétedéskor zár.
A Kalandpark játszótér a park nyitvatartási idejében látogatható.

NYILVÁNOS
MOSDÓ

A Millenáris Parkban a G épület (Fogadó) park felőli oldalában; a Széllkapu Parkban a Kis Rókus utcai bejáratnál található nyilvános mosdó.

KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS

A Millenáris legkönnyebben a Széll Kálmán tér, a Széna tér, illetve a Mechwart liget irányából közelíthető meg. Ezeken a forgalmi csomópontokon számos busz, metró, valamint villamos közlekedik.

Metro: 2

Villamosok: 4, 6, 17, 56, 56A, 59, 59B, 61

Buszok: 5, 16, 39, 91, 128, 129, 139, 149, 155, 156 

Éjszakai járművek: 6-os villamos, 916, 922, 956, 960, 990

PARKOLÁSI INFORMÁCIÓK

A Millenárisra autóval érkezők számára biztosított a parkolási lehetőség az év minden napján, a nap 24 órájában a Széllkapu és a Millenáris mélygarázsokban, melyeket a Kis Rókus utcai lehajtókon keresztül tudnak megközelíteni a látogatók. Rendezvény miatt előfordulhat korlátozás.

KÉT KERÉKEN

A Millenáris és parkjai teljes területén kerékpározni, gördeszkázni, görkorcsolyázni, rollerezni, motorozni, elektromos közlekedési eszközt használni tilos. Kerékpárt elhelyezni csak a kerékpártárolóban szabad, de a parkok területén a kerékpárról le kell szállni, illetve az egyéb eszközöket is csak tolva lehet parkjainkba behozni. Parkjaink területén számos biciklitároló, kerékpártámasz és két BUBI-állomás is található.

Millenáris_kerékpár tároló

NOR/MA GRAND

Odafigyelés, minőség, skandináv értékek – ez a Nor/ma Grand. Változatos specialty kávék, skandináv stílusú kézműves sütemények, natúr borok, változatos programok várnak Bel-buda szívében, a Millenárison.

Tematikus programokért és az aktuális kínálatért keresd a Nor/ma Grand Facebook oldalát.

ASZTALFOGLALÁS

Nyitvatartás:

 • Hétfő: 07:00 – 22:00
 • Kedd: 07:00 – 22:00
 • Szerda: 07:00 – 22:00
 • Csütörtök: 07:00 – 22:00
 • Péntek: 07:00 – 22:00
 • Szombat: 07:00 – 22:00
 • Vasárnap: 07:00 – 22:00

ZSIRÁF BUDA

A Zsiráf Budában évszaktól függetlenül élvezhetik  a vendégek buda legnápolyibb pizzáit, és több mint 15 gin közül választhatnak a kedvenc koktéljuk elkészítéséhez. A Zsiráf csapata egész nap vár napsütésben úszó teraszán és benti terében egyaránt.

Tematikus programokért és az aktuális kínálatért keresd a Zsiráf Buda Facebook oldalát.

ASZTALFOGLALÁS

Nyitvatartás:

 • Hétfő: 12:00 – 23:00
 • Kedd: 12:00 – 00:00
 • Szerda: 12:00 – 01:00
 • Csütörtök: 12:00 – 02:00
 • Péntek: 12:00 – 02:00
 • Szombat: 12:00 – 02:00
 • Vasárnap: 11:00 – 23:00

GOODBAR MILLENÁRIS

Mi a GoodBar? Egy hely, ahol jó lenni. Bisztró, bár, kávéház, étterem, lokál. Sok arca van, mint egy izgalmas nőnek.  Napközben gourmet burgerek nyolcfajta húsból, házi ketchuppal, kétszer sült burgonyával és friss salátával. Az este pedig? Törnek a fények, a prosecco jéghideg, a zene mindig pontos.

Aktuális ajánlatokért és programokért keresd a GOODBAR Facebook oldalát.

Asztalfoglalás: +36 1 798 4430

Nyitvatartás:

 • Hétfő: 11:00-22:00
 • Kedd: 11:00-22:00
 • Szerda: 11:00-22:00
 • Csütörtök: 11:00-22:00
 • Péntek: 11:00-22:00
 • Szombat: 11:00-22:00
 • Vasárnap: 11:00-22:00

INTERMEZZO

Kávékülönlegességekkel, kézműves süteményekkel, vegán finomságokkal, szendvicsekkel és változatos ebédmenüvel vár az Intermezzo Buda a Nemzeti Táncszínházban.

Folyamatosan frissülő ajánlataikért keresd az Intermezzo Facebook oldalát.

Asztalfoglalás: +36 30 499 9962

Nyitvatartás:

 • Hétfő: 10:00 – 21:00
 • Kedd: 10:00 – 21:00
 • Szerda: 10:00 – 21:00
 • Csütörtök: 10:00 – 21:00
 • Péntek: 10:00 – 21:00
 • Szombat: 10:00 – 21:00
 • Vasárnap: 10:00 – 21:00

PARKJAINK

A Millenáris két, egyenként is kiemelkedő méretű parkkal rendelkezik a Fény utca két oldalán, amelyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz, és a rendhagyó tervezésnek köszönhetően több módon átjárhatók. A legkülönlegesebb, akár lépcsőzés nélkül is igénybe vehető összekötő folyosó a függőkerten keresztül vezet. A két park együttesen közel 7 hektáros területével a Margit körúttól egészen a Marczibányi térig ível, a felszínen magában foglalva a régi Ganz gyár csarnokainak újragondolásával született számos modern épületet, a felszín alatt pedig két mélygarázst. Bel-Buda kedvenc rendezvényhelyszínét parkjai teszik teljessé, hiszen a zárt rendezvényterek hatalmas szabad térrel egészülnek ki. Ez az egyedi adottság teszi lehetővé a többfunkciós hasznosíthatóságot, amely a Millenáris működési modelljének alapja. 

MILLENÁRIS PARK

Kiváló elhelyezkedés és megközelíthetőség, 45 ezer négyzetméteren ligetes facsoportok, térkővel burkolt és füvesített területek megkomponált váltakozása, egyedi hangulatú játszótér, a két vízfelülettel gazdagított park ölelésében öt karakteres rendezvényépület, felszíni parkoló és mélygarázs: minden adott egy helyen akár egy professzionálisan szervezett eseményhez, akár egy spontán családi vagy baráti programhoz. A Millenáris Parkot ez a rugalmasság tette fogalommá az elmúlt években. 

A park a benne foglalt épületekkel szerves egységet képez, például az Üvegcsarnok acélpillérei között feszülő átlátszó falak a kinti és benti tér közötti határvonalat átláthatóvá teszik, a Nemzeti Táncszínház előcsarnoka pedig a park látogatói számára is nyitott közösségi tér.  

A sikeres rozsdaövezeti rehabilitáció hazai mintapéldájaként emlegetett Millenáris Park a műemléki gyárcsarnokok újraformálásáért 2002-ben Europa Nostra díjat kapott. Ehhez az örökséghez hűen azóta is egy élettel teli zöld sziget, ahol természet, épített környezet és kultúra találkozik. 

 

SZÉLLKAPU PARK

2020. augusztus 20-án került átadásra Közép-Európa egyik legnagyobb pihenőparkja, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, víz- és fényjátékokkal, látványos design-napelemekkel és 355 új fával. A 26 ezer négyzetméter területű Széllkapu Park jelentősen növeli a főváros zöldfelületeit.
Vagány pihenő alkalmatosságainak és népszerű vendéglátó egységeinek köszönhetően a fiatalok kedvelt találkozóhelye, de meghitt zugaival bármely korosztály számára remek kikapcsolódási helyszín.
Nemcsak szabadidős programokat érdemes ide tervezni, hanem szabadtéri céges és egyéb rendezvényeket, fotózásokat, filmforgatásokat is – az ikonikus napelemes gombák, a növényfal zöld függönye, a lépcsőzetesen beültetett domb alatt kacskaringózó ösvények kiváló hátteret biztosítanak.
A Széllkapu Park többszörös díjnyertes; a Nívódíj mellett kiérdemelte a FIABCI Közcélú Infrastruktúra Fejlesztés kategóriájának 1. helyezését.

 

JÁTSZÓTEREINK

A Millenárison két játszótér is szolgálja a gyermekek aktív pihenését. A csemeték 0-14 éves korig megtalálják az életkoruknak megfelelő játszóeszközöket, amelyeket felnőtt jelenlétében használhatnak. A Fény utca és a Marczibányi tér között nagyjából félúton, a park átellenes szélein kialakított játszóterek mind anyaghasználatukban, mind tematikájukban más-más világot képviselnek, de közös bennük, hogy egyedülállóak a maguk nemében.  

ZÖLD PÉTER JÁTSZÓTÉR

Budapest legrégebbi tematikus játszóterén a magyar népmesei hagyomány elevenedik meg és a természetes anyagok dominálnak. A zárható kerítéssel körülvett, védett kis fantáziabirodalomban a gyerekek képzelete és mozgáskoordinációja egyszerre fejlődhet. A klasszikus játékok (hinta, mászóka, mókuskerék stb.) fából készült, színesre festett szobrok formájában jelennek meg, és Zöld Péter történetének fonalát követve járhatók végig. A Kő Boldizsár grafikus és Balla Gábor szobrász nevéhez köthető, számos képzőművész bevonásával elkészült játszótér 2001 óta töretlen népszerűségnek örvend.  

A Zöld Péter játszótér minden nap reggel 6 órakor nyit és sötétedéskor zár. A játszóteret kizárólag 14 éves kor alatti gyermekek használhatják szülői felügyelettel vagy felnőtt kíséretében. Az egyes játékeszközök használatára vonatkozó korhatárajánlás a játszótéren kifüggesztve olvasható  

A legkisebbek számára is izgalmas játékszerek a mese helyszíneit, szereplőit mintázzák. A Mostoha háza, a Zenélő kút, a pajzsos katona vagy a pokolfajzat mellett természetesen életnagyságban látható maga Zöld Péter is.  

Aki nem hiszi, járjon utána!  

Millenáris_Park_Játszótér_Zöld Péter JÁTSZÓTÉR

KALANDPARK JÁTSZÓTÉR

A Millenáris Park Kis Rókus utca-Fény utcai sarkán található korszerű játszótér a kifogyhatatlan energiával bíró, aktív gyermekeknek igazi paradicsom. A kötelekből álló hatalmas akadálypálya-rendszert 3 év feletti gyermekek használhatják, 14 év alatt szülői felügyelettel vagy felnőtt kíséretében. A leginkább az 5-14 éves korosztálynak ajánlott játszóeszközöket modern, lendületes formavilág jellemzi. Az oszloperdőben feszülő, pókhálóra emlékeztető kötélpálya meghódítása valódi kihívást jelent, óvodások és kamaszok egyaránt próbára tehetik ügyességüket.  

A TSPC generáltervező partnereként a 4D Tájépítész Iroda által tervezett mászókarendszer kiválóan fejleszti a mozgáskoordinációt és biztosítja a szabad játék lehetőségét: a köteleken tetszés szerint lehet oldalirányba és előre haladni, fölfelé mászni és lefelé kapaszkodni, függeszkedni, egyensúlyozni vagy egyszerűen csak lazítani a hálós függőágyban.  

Az EU-s szabványoknak megfelelő biztonságról többek között puha gumiburkolat gondoskodik, amely különleges szín- és mintakombinációival egyben látványelem is. A kényelmes használathoz a kulturált környezet, a közeli ivókút és az árnyékoló napvitorlák is hozzájárulnak.  

A játszótér a parkok általános nyitvatartási idejében látogatható, esős időben azonban balesetvédelmi okokbók nem vehető igénybe.

Örökmozgók, kalandra fel!

Millenáris_Park_Játszótér_KALANDPARK JÁTSZÓTÉR

LÁTNIVALÓK A SZÉLLKAPU PARKBAN

Millenáris_Széllkapu Park_függőkert

FÜGGŐKERT

Méreteit tekintve Magyarországon egyedülálló a Széllkapu Parkot a „régi” Millenáris Parkkal akadálymentesen összekötő, panorámaliftekkel is felszerelt függőkert, amelynek bejárható szintjeiről letekintve pazar látvány tárul a látogató szeme elé. A zöld növényfalak között nemcsak sétálni, vagy forró nyári napokon hűsölni lehet, a függőkert kulturális és szabadidős programoknak, rendezvényeknek is helyet adhat. A masszív acél tartószerkezetre rögzített hálón különböző fajtájú kúszónövények növelik a biológiailag aktív zöldfelületet mintegy 4000 m2-rel. A park vertikális kiterjesztéseként értelmezhető design növény falakkal számos más helyen is találkozhatunk, így a természetesen zöldtetős felszíni építmények – lépcsőházak, vendéglátó egységek – oldalfalait, és a támfalak egy részét is növényzet borítja. Az előnevelés után telepített kúszónövények között sok az örökzöld borostyán, amely különösen hatékony a szálló por megkötésében, mert levélszőnyege idővel 10–15 cm vastagságúra hízik, ami a zöld fal minden egyes négyzetméterén 3–5 m2 levélfelületet jelent. 

NAPELEMES "GOMBÁK"

A Széllkapu Parkban központi szerepet töltenek be a gombákra hasonlító design-napelemek, amelyek a Millenáris egyik emblematikus nevezetességeként az interneten is számos képen visszaköszönnek. Karakteres, futurisztikus megjelenésük a művészeket, médiaszakembereket is megragadja, így gyakran választják fotózási vagy forgatási helyszínnek. A park látogatói körében szintén népszerű dekorációs elemnek ugyanakkor gyakorlati funkciója is van: a tetején lévő napelemek a környezettudatosságot hirdetve hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, az óriási gombakalapok alatt pedig üldögélni lehet.  

VÍZJÁTÉK

A Széllkapu Parkban, nem messze a tótól kapott helyet a párásító fúvókákkal is felszerelt, víz- és fényeffektusokat ötvöző látványelem, amely különösen a kisgyerekes családok kedvence. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak designbeton lapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált, növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak.  

A vízjáték alapvetően díszítő funkciót tölt be, fürdésre és pancsolásra a csúszás- és balesetveszély miatt nem javasolt, csak saját felelősségre használható!  

Millenáris_Széllkapu Park_DIGITÁLIS VÍZFÜGGÖNY

DIGITÁLIS VÍZFÜGGÖNY

A Margit körúti főbejárat mellett elhelyezett, látványos digitális vízfüggöny a nyári kánikulában hűti a levegőt, a lehulló vízcseppekből változatos alakzatokat vagy betűket, szavakat formál, és az erre közlekedők nagy örömére tavasztól őszig folyamatosan működik!  

LÁTNIVALÓK A MILLENÁRIS PARKBAN

HELLER-FORGÓ-HŰTŐTORONY

Heller László (1907-1980) gépészmérnök egyedülálló és úttörő erőművi hűtési eljárásával vált a hőenergetika egyik világhírű alakjává. Forgó László (1907-1985) gépészmérnök a Heller-rendszerű légkondenzációs berendezés apróbordás hőcserélőjének kifejlesztője.  

A nevükkel fémjelzett Heller-Forgó-hűtőtorony technikatörténeti jelentőségű találmány. A hagyományos hűtőrendszerek vízigénye rendkívül nagy, ugyanakkor a pótvizet nem igénylő közvetlen léghűtés alacsony körfolyamati hatásfokot (nagy tüzelőanyag-fogyasztást) eredményez. A Heller-Forgó hűtőrendszer egyesíti a két technológia előnyeit: teljesen zárt rendszert alkot, a környezet felé szinte nincs vízveszteség, ugyanakkor a körfolyamati hatásfok a kifejlesztett keverőkondenzátornak és az apróbordás hőcserélőknek köszönhetőn kedvező értéken marad. Szerte a világon számos vízhiányos térségben épülhetett jó hatásfokú erőmű ennek a hűtőrendszernek a felhasználásával.  

A Millenáris Park 2001-es megnyitásakor helyezték el a találmány fémrudakból készült, több méter magas stilizált ábrázolását, a tetején kilátóponttal.  

CSUTKA

A Millenáris Park területén tekinthető meg Rajcsók Attila „Csutka” című alkotása, amely krómacél lapokból egy lerágott almacsutkát formáz jól felismerhető, de nem szigorúan realisztikus módon. Az anyaghasználat és a felnagyítás ráirányítja a figyelmet a hétköznapi tárgyra, egyszerre ébresztve mély gondolatokat és vidám érzelmeket. A 3 méter magas szobor lendületes íveivel modern és fiatalos, játékosságával pedig nap mint nap jó kedvre deríti az arra járókat.  

Millenáris_Millenáris Park_csutka

GANZ "SÍPOK"

A Millenáris Parkban a Vízesés tó partján álló, CORTEN-acélból készült, nagy méretű hengerekből álló kompozíció a hajdani Ganz gyárnak állít emléket. Bojti András szobrászművész 2002-es alkotása rozsdás patinájával egyszerre juttatja eszünkbe a múltat és az időtállóságot. Ennek a sajátságos felületű anyagnak az eredeti felhasználása az iparban volt elterjedt, majd a modern építészetben és művészetben is közkedveltté vált. A korrodált acélcsövekből kialakított kortárs térplasztika rendkívül stílszerű az ipari rozsdaövezetből született Millenárison.  

Millenáris_Millenáris Park_Ganz sípok

OSZLOP EGYMÁSRA RAKOTT KÖVEKBŐL

A Vízesés tónál a sétányok kereszteződésében magasodik egy organikus szobor, amely hatalmas kövekből rakott oszlopot formáz. Legömbölyített formáival és betonszürke színével beleilleszkedik környezetébe, az arra járó mégis szinte belebotlik az emberi kezek által emelt oszlopba. Hasonló kőrakások világszerte előfordulnak és minden kultúrában más jelentést hordoznak: emelhetik őket gyakorlati célból, pl. útjelzőnek, vagy vallási okból, mint a (zen) buddhizmus követői. A köveknek ősidők óta mágikus erőt tulajdonítanak. A Millenárison jelképezheti akár a hely pozitív energiáját.  

Millenáris_Millenáris Park_zen
MillenarisPark_Chile_Emlektabla_AndokiFenyo

EMLÉKEK A
MILLENÁRIS PARKBAN

Emléktábla Chile függetlensége tiszteletére  

A Weber-tó partján egy különleges formájú fenyő hívja fel magára a figyelmet, tövében réz emléktáblával. A szöveg szerint a táblát Chile függetlenségének 200. évfordulója alkalmából állíttatta a Chilei Nagykövetség 2010-ben. A feltűnő szépségű örökzöld egy Dél-Amerikából származó fafaj, az Araucaria araucana, amely hazánkban araukária, chilei majomfarokfenyő, andoki fenyő, pikkelyfenyő vagy délfenyő néven is ismert. 

Wiesław Kuźnicki 1956-os emléktábla  

A Millenáris Park Fény utcai bejáratához közel eső emléktáblát az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség állíttatta a poznańi felkelésben életét vesztett Wiesław Kuźnicki tiszteletére. A 16 éves diák volt a felkelés első áldozata. A táblát az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján avatták fel, örök emléket állítva a lengyel hősöknek, akik magyar sorstársaikhoz hasonlóan harcoltak a szabadságért.  

PARKJAINK ÉLŐVILÁGA

A Millenáris Park és a Széllkapu Park igazi zöld sziget a nagyvárosban, amely nemcsak Budapest viszonylatában kiemelkedő, de még a budai oldalon is párját ritkítja. Főleg a sűrűn beépített belvárosi részen nagy érték egy szellős, gazdagon növényesített, a természetet közel hozó közösségi tér – a Millenáris épp ilyen. A gondosan tervezett és ápolt, arborétumszerű parkok nyugalmát és biológiai egyensúlyát a legkülönfélébb rendezvények megtartásához rendelkezésre álló professzionális infrastruktúra sem csorbítja. Ezt bizonyítja az itt megtalálható gazdag állatvilág, legyen szó akár a vizes élőhelyek telepített halairól, akár a ligetes környezetben alkalmilag vendégeskedő vagy állandó jelleggel otthont találó madárfajokról.  

NÖVÉNYEK A PARKOKBAN

A Széllkapu Park teljes területén összesen 17 000 m2 horizontális és 4000 m2 vertikális felületen 355 előnevelt fát és több, mint 100 ezer növényt ültettünk el. A fafajok kiválasztásánál a méret is fontos szempont volt, hogy már kiültetéskor jelentős zöldfelületet képezzenek. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, ill. ún. stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre jelentős méretű zöldfelülettel. 

Nagyobb összefüggő állományt képez a százötven díszcseresznyefa, de vannak nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény (tulipán, jácint, szellőrózsa, sáfrány, gyöngyike, nárcisz) színesíti a parkot. A füvesítést a nagyvárosi klimatikus viszonyok miatt gyepszőnyegezéssel végezték.  

A Millenáris Park hasonlóan gazdag növényállománnyal rendelkezik, a régebbi telepítésnek köszönhetően mára jól beállt, fejlett gyökérzetű és lombozatú fákkal és cserjékkel, számos telet megélt évelő lágyszárú növényekkel.  

Millenáris_Széllkapu Park_növények

MADARAK A PARKOKBAN

Millenáris_Park_kacsa

VADKACSA

Parkjainkban minden évben költenek párok (a nemek laikus szemlélők számára is jól megkülönböztethetők). A látogatók egészen közelről figyelhetik meg, ahogyan a tojó vezeti, kísérgeti a kiskacsákat – garantáltan nagy élmény. A sétányokat átszelve totyognak egyik tóból a másikba, kergetőznek a vízben vagy pihennek a gyepen, nem zavartatva magukat a kíváncsi tekintetektől, hisz megszokták az ember jelenlétét. A járókelőkre viszont minden alkalommal a meglepetés erejével hatnak, elvégre hihetetlen látvány egy kacsacsalád a főváros forgatagában. Nem csoda, ha sokan próbálják telefonjukkal megörökíteni. 

Millenáris_Park_szürke gém

SZÜRKE GÉM

Alkalmi vendégként felbukkan olykor egy-egy magányos szürke gém is. Szintén nagyon fotogén, de távolságtartó madár: főleg a Vízesés tó közepén elhelyezett úszó fapaneleken láthatjuk méltóságteljes alakját, vagy ahogy az Üvegcsarnok tetejéről szemléli birodalmát. Kiváltságosnak érezheti magát, aki megpillantja a Millenárison ezt a különleges madarat – nem mindennapi látvány Bel-Buda szívében találkozni vele!  

Milyen lehet a Millenáris madártávlatból? Megmutatjuk! 

Millenáris_Park_ÉNEKESMADARAK

ÉNEKESMADARAK

A honi fészkelő madarak élettere folyamatosan csökken, ezért fontos küldetésünknek tartjuk, hogy a nagyváros szövetébe zöld szigetként ágyazódó parkjaink adottságait kihasználva kedvező feltételeket teremtsünk számukra. A szemfüles látogatók parkszerte észrevehetik a fatörzseken megfelelő magasságban kihelyezett, énekesmadarak megtelepedését segítő mesterséges odúkat.

GALAMB ÉS DOLMÁNYOS VARJÚ

A legközönségesebb „tollas attrakciók” a Millenárison. A parklátogatók óhatatlanul találkoznak a városi körülményekhez kiválóan alkalmazkodó, élelmes jószágokkal. Jelenlétük – miként Budapest közterein – itt sem kívánatos, éppen ezért kérjük, ne szoktassák parkjainkba ezeket a madarakat. A galambok etetési tilalmát Házirendünk is tartalmazza. 

TAVAINK

A Millenáris három tóval is büszkélkedhet: a Millenáris Parkban található a Vízesés tó és – a C épület bejáratánál – a Weber-tó, a Széllkapu Parkban pedig az újabb telepítésű Széllkapu tó. A zöldfelületeket tagoló, óriási tükörként ható vízfelületek meghatározó elemei parkjainknak. Dísztavak lévén fürdésre és játékra nem alkalmasak, erre Házirendünk is felhívja a figyelmet. Díszítő funkciójukban azonban nem csupán szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak, de változatos élővilágnak adnak otthont, és a nyári forróságban a mikroklímát is javítják.  

A tavak vizébe lépni, abban fürdeni, játszani tilos! A tavakban bármilyen egyéb tevékenységet folytatni kizárólag az Üzemeltető előzetes írásos engedélyével lehet. A halakat és vadkacsákat kizárólag a kihelyezett haletető automatából vásárolt eledellel szabad etetni. A Park területén a galambok etetése tilos. 

A Széllkapu Parkban központi szerepet kapott a víz: a vízjáték és vízfüggöny mellett ez a terület is saját, önálló tóval rendelkezik, amely kényelmes szabadtéri bútorokkal körülvéve meghitt sziget nyugodt szemlélődéshez vagy egy jó beszélgetéshez. A közel 700 négyzetméteres tóban vízinövények élnek, a faburkolatú stég és a parton elhelyezett napozóágyak, padok a pihenésre, kikapcsolódásra vágyókat szolgálják.  

TAVAINK ÉLŐVILÁGA

Tavirózsák és vízparti növénytársulások  
Tavi növényeink közül a legismertebbek és legnépszerűbbek a tavirózsák, amelyek virágzás idején több helyütt egybefüggő szőnyeget alkotva nyűgözik le a látogatókat. A partot számos egyéb növényfaj szegélyezi, amelyek változatos, mutatós csoportjaikkal vizuálisan keretet adnak a víztükörnek, de ezen túlmenően búvóhelyet biztosítanak a madarak számára, valamint hozzájárulnak a tavak biológiai egyensúlyának fenntartásához.  

HALAINK

KOI PONTY

A Magyarországon is őshonos Cyprinus carpio Linné ponty egy színes változata, melynek legősibb variánsa eddig nem tisztázott időszakban Kínában vagy Japánban alakult ki. Mindenesetre a japán haltenyésztők 1800-as évektől kezdődő keresztező munkája eredményeként alakultak ki a mai színváltozatok, ezért is hívják a Koi pontyot a világ számos részén „Japán színes ponty”-nak. A kifejezetten kis tavakban tenyésztett halak élénk színeikkel és barátságos magatartásukkal gyönyörködtetik a szemlélőket. Türelmes koi-tartók akár a kézből etetés fázisáig is eljuthatnak a szelidítés folyamatában. Mindenevők, de főleg a fenéklakó állati szervezetekkel táplálkoznak.  

Millenáris_Millenáris Park_Széllkapu Park_tavaink_halaink_koi ponty

ARANYHAL (Carassius auratus auratus Linné)

1963-ban Kínából importált díszhal. Ősi változatainak kialakulása 2000 évvel ezelőttre tehető, de „valódi” irányított tenyésztése az 100-1200-as évektől indult Kínában, melynek során rengeteg szín- és formaváltozat  jött létre (teleszkópszemű, fátyolfarkú, oroszlánfejű…pontozás helyett: stb.). Mindenevők, táplálkozási szokásuk és étrendjük hasonló a pontyéhoz. A Millenáris tavaiban nagy számban fellelhetők a piros aranyhalak szaporodása során színüket vesztő, de alakjukban és viselkedésükben is megegyező, zöldes hátú „visszavadult” egyedek.

Millenáris_Millenáris Park_Széllkapu Park_tavaink_halaink_koi ponty

PADUC (Chondrostoma nasus Linné)

Magyarországon minden nagyobb folyóvizünkben megtalálható őshonos halfaj. Táplálékának nagy részét a víz alatti tárgyakon kialakuló fonalas algák teszik ki, melynek lefejtését egyedülálló szájformája teszi lehetővé. A Millenáris tavaiban betöltött szerepük, a fonalas algák mennyiségének csökkentése. Általában a befolyók közelében, vagy hajnalban a kövek között lehet látni őket. 

Millenáris-tavak-paduc

RAZBÓRA (Pseudorasbora parva Sclegel)

1963-ban véletlenül került Magyarország vizeibe Kínából, a busa és az amur halfajok betelepítésekor. Planktonnal, rovarlárvákkal, apró ivadékokkal és a fenék élőbevonatával táplálkozik. A Millenáris tavaiban mindenhol megtalálható, de leginkább a tóba merülő betonszegély alatt és a nagyobb kövek közötti résekben figyelhető meg. Itt a hímek megtisztítanak egy területet, és a naponta más-más nőstények által lerakott ikrát megtermékenyítik, őrzik és védik!   

Millenáris-tavak-razbóra

SÜLLŐ (Stizostedion lucioperca Linné)

Magyarországon általánosan előforduló őshonos halfaj. A Millenáris tavainak egyedüli ragadozó halfaja. Táplálkozási sajátossága, hogy általában a kisebb méretű halakat támadja meg, így a tó razbóraállományának szabályozását látja el. A két tavat (a Vízesés tavat és a Weber-tavat) összekötő csövekben vagy a betongyűrűk tövébe helyezett „tartásokban” tartózkodnak.  

Millenáris-tavak-süllő

COVID-19
INTÉZKEDÉSEK

TARTS TÁVOLSÁGOT

Kérjük legyél óvatos és tarts másfél méter távolságot mindenkitől, akivel nem élsz egy háztartásban.

KÖHÖGÉS ETIKETT

Köhögés, tüsszentés esetén kérjük figyelj rá, hogy zsebkendődbe vagy könyökhajlatodba köhögj.

KÉZMOSÁS

Lehetőleg mindig moss kezet szappanos vízzel, valamint használd a kihelyezett kézfertőtlenítőinket.

ÉRINTKEZÉS-MENTES FIZETÉS

Kerüld a készpénzes fizetést. Használj bankkártyát, vagy vásárold meg jegyedet elővételben weboldalunkon.

VÁRAKOZÁSI IDŐ

Az egy helyiségben tartózkodó látogatók számának korlátozása miatt előfordulhat, hogy a kiállítótérbe való belépés előtt várakoznod kell.

INFORMÁCIÓ

A kiállítást a hatályos kormányrendelet alapján látogathatják a 18 év felettiek. A KIÁLLÍTÁS VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY NÉLKÜL LÁTOGATHATÓ!

TÖLTSD LE
AZ APPOT!

Töltsd le a Millenáris appot a folyamatosan frissülő programokért!

Get It On Google Play PNG Clipart | PNG Mart
File:Download on the App Store Badge.svg - Wikimedia Commons

Millenáris és Széllkapu Mélygarázs, ahol mindig lesz helyed!

[email protected]

 
Scroll to Top

Ma is nyitva vagyunk:
06:00-23:00

Címünk

1024 Budapest
Kis Rókus utca 16-20.

Nyitvatartás

1024 Budapest
Kis Rókus utca 16-20.

Ügyfélszolgálat

1024 Budapest
Kis Rókus utca 16-20.

Megszakítás