Magyar Hősök – Szabadulószínház ifjúsági előadása nem csak diákoknak - Millenaris
Jegyek
Magyar Hősök lejárt
2022. 05. 10-ig
3 490 Ft
Helyszín
G épület

Kapunyitás: 2022.05.10. 18:00
Előadás kezdete: 2022.05.10. 19:00

Helyszín: Millenáris G Csarnok (Fogadó)
Bejárat a Millenáris Park Fény utcai bejárata felől. 

Az előadást szünet nélkül játsszuk, időtartama 90 perc.

Csoportos jelentkezés esetén kedvezményes jegyvásárlásért kattintson a következő linkre: https://forms.office.com/r/sQ1vp8fMfZ

Jegyek 

„A Való Élet, a Történelem néha a legbrutálisabb akadálypálya, amelyben a szereplőknek egykor életre-halálra kellett küzdeniük” – ezekkel a szavakkal fogadja a titokzatos Rendező azt az öt középiskolás diákot, akik tanáruk vezetésével rendhagyó történelemóra keretében ellátogatnak a Huszadik Század Aréna – diktatúrák szorításában nevet viselő szabadulószobába. A játék a 20. századi magyar történelem vészterhes időszakaiba, nagyszüleik és dédszüleik fiatalkorába repíti vissza őket, ahol olyan emberek bőrébe bújhatnak bele, akik életük egy pillanatában súlyos döntésre kényszerültek, és nem a könnyebbik utat választották – noha a tét olykor nem kevesebb volt, mint embertársaik, sőt a saját maguk élete. „A korszak, amelyet eddig csak a történelemkönyvekből ismerhettetek, itt és most jelenvalóvá változik” – folytatja a rejtélyes hang, és mint hamarosan kiderül, a legkevésbé sem túloz. A diákok fokozatosan eszmélnek rá, hogy ezúttal valami egészen különleges történik velük. Ami első látásra egyszerű szerepjátéknak indult, kezdi a hús-vér valóság jegyeit magán viselni. A fizika törvényei zárójelbe kerülnek, a fiatalok személyesen élik át azokat a történeteket, amelyek mindaddig legfeljebb távoli, valószerűtlen sztoriknak tűnhettek a szemükben. Vajon nekik sikerül túlélni a 20. századot?

A darab hat „hétköznapi hős” (Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára) sorsának szokatlan nézőpontból történő bemutatásán keresztül segíti a középiskolás diákokat a történelem megértésében és saját helyzetük átértékelésében. Megtekintése tizennégy éves kortól ajánlott. Jelige: szabadulj ki a múltból!

Szereplők:
Csuja Imre
Böröndi Bence
Kopek Janka
Márfi Márk
Sütő András
Trill Beatrix

A rendező hangja:
Kamarás Iván

Írta: Szabó Borbála
Jelmez: Matiz Gábor
Díszlettervező: Huszár Kata
Rendező: Seres Tamás
Producer: Serfőző Krisztina

A darab a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner gondozásában megjelent Magyar hősök című könyv alapján született.

„Ritkán akad a kezembe olyan kötet, amely ennyire beletalál a lelkembe, mint a Magyar hősök. Hatvan elfeledett életút a 20. századból című kiadvány. Olvasása közben szüleim, nagyszüleim életének egy-egy epizódja pereg le előttem. Kitelepítés, óvóhelyi történetek, tankok befordulása a Damjanich utcába, kilakoltatás a városi nagyházból a tanyára, nagyapa hazatérése a munkatáborból. A hatvan hétköznapi hős, illetve családjuk történetét felvonultató kötet azoknak állít emléket, akik bátor döntést tudtak hozni: a vészkorszak embermentőinek, a nácikkal szembeni ellenállóknak, a kommunista hatalomátvétel ellen küzdőknek, 1956-os forradalmároknak és szabadságharcosoknak, anyaországbeli, valamint határon túli magyar embereknek. Hatuk megrázó történetét immáron színházi előadás formájában is a nagyközönség elé tárjuk, ily módon könnyítve meg a velük való azonosulást a fiatalabb korosztály számára.”

Serfőző Krisztina, producer

„A beszélő után s azóta is hallom a hangod: »Neveld úgy, ahogyan én nevelném.« [...] mert nem leszel velünk, nem nevelheted velem együtt, nem állsz mellettünk! Elmúlnak az évek, melyeket hármasban boldogan tölthetnénk, elmúlnak a nagy semmibe, visszahozhatatlanul.”

Brusznyai Árpádné Honti Ilona

„Keresni kell az élet apró örömeit, mert az is van, csak azt nem vesszük észre. Nem volt könnyű megtanulnunk ott, abban a nyomorúságban, hogy az életnek vannak apró örömei. Észre kell venni, és meg kell örvendezni, mert ez az életnek a művészete.”

Olofsson Placid atya

„Fogadd el az én halálomat minden fájdalmával együtt váltságul a testvérek – különösen az öregek, betegek és gyengék – életéért, és bűnös, nyomorult életem fejében kíméld meg az ő életüket, és kíméld meg őket a megkínoztatástól, fenyegetésektől...”

Salkaházi Sára felajánló imádsága

További hasznos infók

  • directions_bike
    Biciklitároló
    A bringával érkezők számára 2 kültéri biciklitároló áll rendelkezésre, a Kis Rókus utcai bejárat felőli kapunál, valamint a tó mellett.

Megközelítés

1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

A Millenáris pár perc sétával elérhető a Széll Kálmán tér, Széna tér, Mechwart liget irányából. Ezeken a közlekedési csomópontokon számos busz, metró, villamos, valamint éjszakai busz közlekedik, további több Bubi dokkoló is található ezeken a tereken.

Metró: M2

Villamosok: 4, 6, 17, 56, 56A, 59, 59A, 59B, 61

Buszok: 5, 16, 39, 91, 128, 129, 139, 149, 155, 156, R158, 191, 291 Éjszakai járművek: 6-os villamos, 916, 922, 956, 960, 990

Autóval: A Millenáris területén két mélygarázs is üzemel, amelyek a Kis Rókus utca felől közelíthetőek meg.

Mélygarázs
Jegyek
Magyar Hősök lejárt
2022. 05. 10-ig
3 490 Ft
Jegyek 3 490 Ft-tól!
Részletek