Nő az anya mögött - próbatételes anyák lencsevégen - Millenaris
Jegyek
Ingyenes
Helyszín
D épület

Arról, hogy mit jelent nőnek lenni 2021-ben, szinte kimeríthetetlen globális diskurzus folyik, a nemi szerepek a szemünk előtt formálódnak. Ennek a főáramától látszólag távol, de mégis nagyon aktuális kérdéseket feszeget a Nő az anya mögött című fotókiállítás, amelynek tárgya 20 próbatételes, azaz fogyatékkal élő gyermeket nevelő anya bemutatása.

A Első Lépéseket Támogató Alapítvány és a VIDd Többre Alapítvány közös szervezésében útjára indult kiállítás 20 történeten keresztül mutatja be, hogy változhat meg egy pillanat alatt bárkinek az élete, hogy kapcsol túlélő üzemmódba egy szülő, hogy válik egy-egy betegség / rendellenesség szakértőjévé, milyen lemondásokkal és örömforrásokkal jár a próbatételes gyermeknevelés, és a szinte teljes önfeladás mellett / után hogy találja, találhatja újra meg magában az anya a nőt.

Ez a visszatalálás az, amit Csillag Zsuzsanna fényképeinek beállításai is sugallnak: a főszereplő itt nem a család, hanem a nő, sminkben, stúdióban befotózva, gyermeke(i) nélkül. A közös történetek csak a képek mellett olvashatók. Minden szereplőnek más a háttere, más élethelyzetben vannak, de valami közös bennük: mindenüket arra tették fel, hogy minél teljesebb életet biztosítsanak próbatételes gyermekeiknek, de mindezt nem alárendelve, hanem kiteljesítve saját női identitásukat. Ők is főszereplők.

A fotósorozatnak önmagán túlmutató jelentése van, hiszen olyan tabukat feszeget, mint:

• hogyan hatnak a nemi egyenlőtlenségek a próbatételes családokra?
• élhetnek-e teljes életet próbatételes családban a szülők?
• hogyan élhetik meg nemi identitásukat azok az anyák, akik alapvetően 0-24 órában saját gyermekeik gondozói?
• hogy lehet én-ideje egy próbatételes gyermeket nevelő anyának?
• hogy lehet feloldani azt a belső konfliktust, ha egy próbatételes gyermeket nevelő anya önzőségnek éli meg, hogy önmagával is foglalkozik?

A kiállítás és a témaválasztás Kerekesné Vincze Judittól és Marosi-Pózmány Andreától származik. Valamilyen formában mindketten érintettek: Judit konduktorként segíti a próbatételes családokat, Andrea pedig egy kacifántos utat járó szülő. Hozzájuk csatlakozott Barabás Melinda, aki koraszülött ikrei kapcsán szintén átlagtól eltérő életutat járó édesanya, akinek nem mellesleg a kiállítások az egyik szívügye.

A kezdeményezés támogatójaként Budapesten a Millenáris ad otthont a vándorkiállításnak.

Fogadjátok nyitott szívvel és szemmel a kiállítást, szeretettel várunk Benneteket.

További hasznos infók

  • accessible
    Akadálymentes
    A rendezvény mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető

Megközelítés

1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

A Millenáris pár perc sétával elérhető a Széll Kálmán tér, Széna tér, Mechwart liget irányából. Ezeken a közlekedési csomópontokon számos busz, metró, villamos, valamint éjszakai busz közlekedik, további több Bubi dokkoló is található ezeken a tereken.

Metró: M2

Villamosok: 4, 6, 17, 56, 56A, 59, 59A, 59B, 61

Buszok: 5, 16, 39, 91, 128, 129, 139, 149, 155, 156, R158, 191, 291 Éjszakai járművek: 6-os villamos, 916, 922, 956, 960, 990

Autóval: A Millenáris területén egy mélygarázs is üzemel, amely a Kis Rókus utca felől közelíthető meg.

Mélygarázs
Jegyek
Ingyenes
Ingyenes
Részletek