Magyar Hősök – Szabadulószínház ifjúsági előadása nem csak diákoknak - Millenaris

Elindult a jegyértékesítés! 

A Millenárison április 29-től négy alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Hősök című előadás. A darab a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), a Millenáris és az Ülj Közelebb Produkció együttműködésének köszönhetően jött létre. 

Jegyvásárlás az alábbi linkre kattintva:


Május 10. 19:00 

 

„A Való Élet, a Történelem néha a legbrutálisabb akadálypálya, amelyben a szereplőknek egykor életre-halálra kellett küzdeniük” – ezekkel a szavakkal fogadja a titokzatos Rendező azt az öt középiskolás diákot, akik tanáruk vezetésével rendhagyó történelemóra keretében ellátogatnak a Huszadik Század Aréna – diktatúrák szorításában nevet viselő szabadulószobába. A játék a 20. századi magyar történelem vészterhes időszakaiba, nagyszüleik és dédszüleik fiatalkorába repíti vissza őket, ahol olyan emberek bőrébe bújhatnak bele, akik életük egy pillanatában súlyos döntésre kényszerültek, és nem a könnyebbik utat választották – noha a tét olykor nem kevesebb volt, mint embertársaik, sőt a saját maguk élete. „A korszak, amelyet eddig csak a történelemkönyvekből ismerhettetek, itt és most jelenvalóvá változik” – folytatja a rejtélyes hang, és mint hamarosan kiderül, a legkevésbé sem túloz. A diákok fokozatosan eszmélnek rá, hogy ezúttal valami egészen különleges történik velük. Ami első látásra egyszerű szerepjátéknak indult, kezdi a hús-vér valóság jegyeit magán viselni. A fizika törvényei zárójelbe kerülnek, a fiatalok személyesen élik át azokat a történeteket, amelyek mindaddig legfeljebb távoli, valószerűtlen sztoriknak tűnhettek a szemükben. Vajon nekik sikerül túlélni a 20. századot?

A darab hat „hétköznapi hős” (Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára) sorsának szokatlan nézőpontból történő bemutatásán keresztül segíti a középiskolás diákokat a történelem megértésében és saját helyzetük átértékelésében. Megtekintése tizennégy éves kortól ajánlott. Jelige: szabadulj ki a múltból!

Szereplők:
Csuja Imre
Böröndi Bence
Kopek Janka
Márfi Márk
Sütő András
Trill Beatrix

A rendező hangja:
Kamarás Iván

Írta: Szabó Borbála
Jelmez: Matisz Gábor
Díszlettervező: Huszár Kató
Rendező: Seres Tamás
Rendező asszisztens: Szanyi Sarolta
Producer: Serfőző Krisztina

A darab a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner gondozásában megjelent Magyar hősök című könyv alapján született.

Az előadást szünet nélkül játsszuk, időtartama 90 perc.

„Ritkán akad a kezembe olyan kötet, amely ennyire beletalál a lelkembe, mint a Magyar hősök. Hatvan elfeledett életút a 20. századból című kiadvány. Olvasása közben szüleim, nagyszüleim életének egy-egy epizódja pereg le előttem. Kitelepítés, óvóhelyi történetek, tankok befordulása a Damjanich utcába, kilakoltatás a városi nagyházból a tanyára, nagyapa hazatérése a munkatáborból. A hatvan hétköznapi hős, illetve családjuk történetét felvonultató kötet azoknak állít emléket, akik bátor döntést tudtak hozni: a vészkorszak embermentőinek, a nácikkal szembeni ellenállóknak, a kommunista hatalomátvétel ellen küzdőknek, 1956-os forradalmároknak és szabadságharcosoknak, anyaországbeli, valamint határon túli magyar embereknek. Hatuk megrázó történetét immáron színházi előadás formájában is a nagyközönség elé tárjuk, ily módon könnyítve meg a velük való azonosulást a fiatalabb korosztály számára.”

Serfőző Krisztina, producer

„A beszélő után s azóta is hallom a hangod: »Neveld úgy, ahogyan én nevelném.« [...] mert nem leszel velünk, nem nevelheted velem együtt, nem állsz mellettünk! Elmúlnak az évek, melyeket hármasban boldogan tölthetnénk, elmúlnak a nagy semmibe, visszahozhatatlanul.”

Brusznyai Árpádné Honti Ilona

„Keresni kell az élet apró örömeit, mert az is van, csak azt nem vesszük észre. Nem volt könnyű megtanulnunk ott, abban a nyomorúságban, hogy az életnek vannak apró örömei. Észre kell venni, és meg kell örvendezni, mert ez az életnek a művészete.”

Olofsson Placid atya

„Fogadd el az én halálomat minden fájdalmával együtt váltságul a testvérek – különösen az öregek, betegek és gyengék – életéért, és bűnös, nyomorult életem fejében kíméld meg az ő életüket, és kíméld meg őket a megkínoztatástól, fenyegetésektől...”

Salkaházi Sára felajánló imádsága

A darab hat olyan „hétköznapi hős” (Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára) sorsát mutatja be, akik a 20. századi totális diktatúrák idején, különleges elhatározásokat igénylő pillanatokban bátor döntéseket hoztak, kockára téve akár saját életüket. Az életutak szokatlan nézőpontból történő bemutatása segíti a nézőket a történelem megértésében és saját helyzetük átértékelésében.