A függőkert titkai nyomában - Millenaris

Minden bizonnyal te is láttad már a Magyarországon egyedülálló beruházást, a Széllkapu park függőkertjét. Bízom benne, hogy már jártál is ott. Ha még nem, csatlakozz szombat délután Borcsa sétájához, ahol a panoráma csodálása közben izgalmas történeteket halhatsz a Millenárisról.

A függőkertet megközelítheted lépcsőn, rámpán vagy a panorámaliftek segítségével. A három szint közül az alsó és a legfelső látogatható, ahonnan kilátás nyílik a parkra és a Margit körútra is. A függőkert acélból készült tartószerkezetét előnevelt kúszónövényekkel futtatták be, ami jelenleg mintegy 3000 m2-nyi növénytakaróval biztosítja a körút felől érkező szennyezés szűrését. A tervek szerint a növénytakaró mintegy másfélszeresére duzzad majd a következő évben.

A függőkert látványos összekötő a Millenáris park és a Széllkapu park között. A Millenáris park felőli végén található a Heller-Forgó névre keresztelt építmény, ami a Millenáris jelképe. Az építmény valójában egy, a Ganz gyárban használt hűtőberendezést mintáz. Lényege, hogy egy zárt rendszerben, léghűtés útján, vízveszteség nélkül tudja biztosítani a kondenzátorok hűtését, ami forradalmasította a gyár működését.

Ennek állít emléket a Millenáris park területén található, csupa egyenesből álló építmény, amelyet a függőkert felől lehet megközelíteni belülről. 

Te megnézted már?