Növényhatározás újragondolva - Millenaris

Bízom benne, hogy mikor ezt a posztot olvasod, már részt vettél valamely tematikus sétán az újonnan nyílt Széllkapu parkban, ücsörögtél a halastó melletti nyugágyakon és élvezted a kora őszi napfényt, esetleg megcsodáltad a cseresznyefákat és elképzelted, milyen lesz a tavaszi virágzás.

Tudtad, hogy a parkba összesen 355 db előnevelt fát telepítettek? A kiválasztásnál fontos szempont volt a méretük, ugyanis az volt a cél, hogy minél nagyobb zöldfelületet képezhessenek, mire megnyit a park.

A park egyik újdonsága a különleges növényhatározó. Számos növényt egy QR kódot tartalmazó táblával láttak el, így az okostelefonodat használva bővebben is olvashatsz róluk.

A növényhatározót egyébként ezen a linken találod:  https://millenaris.hu/hu/novenyhatarozo?nev=kozonseges-gyertyan

Ha a parkban jársz, érdemes kipróbálni. Személyes kedvencem a törpe mandula, ezt a függő kerttel szemközti domboldalon találod.

Engedjétek meg, hogy elmeséljek egy kedves történetet. A Széllkapu park 2020. augusztus 20-án nyitott, amikor a program része volt egy általam vezetett séta is. Ezen a sétán barátaim is részt vettek. Miközben a park legmagasabb pontja felé sétáltunk, az egyik barátnőm felkiáltott: „Nézd Orsi, ez itt egy szentjánoskenyérfa! Tudtad, hogy a terméséből tök jó kakaó pótló készül?” 

Nem tudtam. Kiderült, hogy a szentjánoskenyérfa terméséből származó karob számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de azoknak is ajánlott, akik valamilyen egészséges helyettesítővel szeretnék kiváltani a cukrot vagy a hagyományos kakaóport. 

Többet szeretnél tudni? Látogass el a Széllkapu parkba és csodáld meg élőben is ezeket a növényeket! Ha pedig szeretnéd egy vezetett túra keretében felfedezni a parkot, Borcsa vár minden szombaton!

Szép őszi napokat kívánok: Orsi