Millenáris, Nagycsarnok

Világraszóló magyar találmányok

A tudomány az ember nélkül csak rejtély. A tudomány hatalmas és apró, titokzatos és sokszor egész hétköznapi. Körülvesz minket, alakítja világunkat, az emberiség különböző népeinek fantasztikus közös nevezője. 2022. február 15-től egy élményalapú, interaktív kiállítás vár a Millenárison. Itt te is felfedezhetsz, megismerhetsz, kipróbálhatsz olyan magyar találmányokat, amelyek a tudomány jelenbe vezető kanyargós útján igazi mérföldkövek voltak.

quote Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni,
amire még senki.
Szent-Györgyi Albert

Az Álmok Álmodói 20 kiállításon olyan tudományos és technikai vívmányokat mutatunk be, amelyek felfedezői, megalkotói a magyar néphez és kultúrához kötődő tudósok, szakemberek. Kíváncsi felfedezők, akik új földekre léptek, mérnökök, akik megépítették ötleteiket, tudósok, akik az univerzum rejtelmeibe férkőztek. Megmutatták a világnak, amit még csak ők láttak addig, vagy amiről csak ők álmodták még, hogy lehetséges.

A tudományos újdonságok felforgatják, újraértelmezik, jobbá teszik az életünket. A Szent-Györgyi által felfedezett C-vitamin, Semmelweis áttörése a gyermekágyi láz megelőzésében, Karikó Katalin mRNS-vakcinája, Goldmark színes televíziója, a Neumann számítógép-elv, Gábor Dénes hologramja mind-mind átformálta addigi világunkat, hétköznapjainkat.

De a tudomány játék is: öröm- és nevetésforrás. Amikor a Rubik-kockát forgatjuk, ahogy nézzük az űrhajósok vicces trükkjeit a súlytalanságban, a számítógépes játékok vagy a bonyolult sakkjátszmák mind szórakoztatnak bennünket.

A tudomány élvezetes: egy szórakoztató rácsodálkozás az újdonságra.

Ezt az élményt szeretné nyújtani látogatóinak az Álmok Álmodói 20, amely 20 évvel az első kiállítás után most egy teljesen új kiállításanyaggal nyílik meg.

A kiállítás kiadványát és térképét innen töltheted le!

Töltsd le az appot!

A tér tudománya

A matematika csavaros megoldásaitól a fizikai törvényein át a hatalmas űr rejtélyei felé. Szerteágazó, izgalmas világ vár ebben a csomópontban. Magyar tudósok sajátos dimenziójába érkezel, és feltárul előtted a másképp gondolkodás nagyszerű képessége.
Tovább

Agrár

Korszakalkotó magyar mezőgazdasági találmányok az élelmiszer-ellátás biztosítására. A természet erőit ki kellett ismerni, meg kellett szelídíteni, hogy a növekvő népességnek elegendő ételt termelhessünk. A gyakorlattá formált elmélet kimagasló eredményeit láthatod itt.
Tovább

Infokommunikáció

A közlés, a kapcsolatteremtés mérföldkövei, magyar találmányok, melyek áttörést hoztak életünkbe. Ma már szinte semmi nem szab határt annak, hogy kapcsolatba léphessünk egymással. Itt megtudhatod, hogyan jutottunk el mai elképesztő kommunikációs lehetőségeinkhez.
Tovább

Energia, ipar

Természeti erőkből kovácsolt, embertömegeket ellátó ipari innovációk magyar feltalálóktól. Apró részecskék és óriások birodalmába érkezel, ahol magyar mérnökök nagyszerű munkáit csodálhatod meg. Erő és tudomány az emberiség fejlődésének szolgálatában.
Tovább

Orvoslás

A gyógyítás, az életminőség-javítás elkötelezett magyar tudósai, orvos-kutatói és életmentő találmányaik. Less be a laboratóriumba, ismerd meg a magyar orvosok világhírű eredményeit és az orvoslás izgalmas véletleneit. Test és lélek gyógyítóinak inspiráló történetei tárulnak itt eléd.
Tovább

Mobilitás

Válogatás a magyar mérnökök és formatervezők szenzációs eredményeinek kincsestárából. A gyorsabb haladásunkat, mozgásunkat elősegítő és nem utolsósorban csodaszép járművek szalonjába érkezel. Magyar konstruktőrök, dizájnerek lenyűgöző munkái testközelből.
Tovább
Nézd meg a Tudástárat! Megnézem

A hely szelleme

Széchenyi

A magyar tudósok és feltalálók mellett a kiállításon helyet kapnak az „innováció motorjai” is. Azok a kiemelkedő emberek, akik a tudományok, a fejlődés elkötelezett hívei voltak.

Ganz

A kiállítás helyszíne, a Millenáris a néhai Ganz-gyárak területén működik. A gyár egykori tulajdonosa és névadója, Ganz Ábrahám találmánya, az öntött vasúti kerék jelentős tudományos eredmény volt.

MTA

A hely szelleme csomópontban betekintést nyerhetünk a kutatásfejlesztés és innováció jelenkori vezető hazai intézményeinek tevékenységébe – így a Magyar Tudományos Akadémia életébe.

SZTNH

Az ötletek és szabadalmak sikerében kiemelkedő szerepe van a tudásmenedzsmentnek és a kutatói közösségek támogatásának, amit a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 125 éve segít elő.

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás azoknak szól, akik kíváncsian vizsgálják a világot, és akik egyszer maguk is alakítani szeretnék. A kis felfedezőknek, a jövő nagy tudósainak, és a felnőtteknek, akik örömmel merülnek bele a komoly, világformáló tudományos eredményekbe és a vidám, játékos tudományba is.

A kiállítás összetett tartalma és sokszínű látványa élményalapú, interaktívan tanít és szórakoztat minden korosztályt.

A kiállítótérben található rövid, lényegre törő, sokszor meghökkentő információkat részletes háttéranyag, a Tudástár egészíti ki. A hatalmas kiállításanyagot rövid tudományos érdekességek, Tudáscseppek és csattanós Tudósmesék színesítik, sőt a látogatók egy applikáción keresztül játszható kvízzel még teljesebbé tehetik az élményt.

Várunk a kiállításon!