A hely szelleme

A magyar tudósok és feltalálók mellett a kiállításon helyet kapnak az „innováció motorjai” is. Azok a kiemelkedő emberek, akik a tudományok, a fejlődés elkötelezett hívei voltak. Széchenyi István tevékenysége nyomán számtalan találmány született. A kezdeményezések és tettek embere volt, aki egyéniségével nem csak saját korát nyűgözte le, de a jelenkor emberére is igazi inspirációként hat.

A kiállítás helyszíne, a Millenáris a néhai Ganz-gyárak területén működik. A gyár egykori tulajdonosa és névadója, Ganz Ábrahám találmánya, az öntött vasúti kerék jelentős tudományos eredmény volt. A kiállítás a legendás gyáros és feltaláló Ganz előtt tisztelegve részletesen bemutatja a gyár történetét és korszakos gyártmányait.

A hely szelleme részen ismerhetjük meg továbbá az innováció jelenkori hazai intézményeit is, a kutatásfejlesztést, a Magyar Tudományos Akadémiát. Megtudhatjuk, hogyan valósulnak meg napjainkban a magyar tudósok és másként gondolkodók álmai, ötletei, és hogyan lesz ezekből az ötletekből közös kincs.

A legrégebb óta innovációval foglalkozó Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábbi nevein: Magyar Királyi Szabadalmi Hivatal és Szabadalmi Tanács; Szabadalmi Bíróság; Országos Találmányi Hivatal; Magyar Szabadalmi Hivatal) 125 éve látja el azt a feladatát, amely során mindenki számára hasznosuló tőkét kovácsol a magyar leleményességből.