Világraszóló bajnokaink

Interaktív kiállítás

2021. július 21. – október 10. / millenáris

A sportot az egyéni teljesítmény és a közösségi, szurkolói élmény együtt emeli föl. Éljük át közösen hazánk legsikeresebb olimpiai sportágának felejthetetlen pillanatait! Az egyedülálló, interaktív kiállításon főszerepet kapnak a kiemelkedő sportolók, kivételes sportteljesítményeik és a sport közösségformáló ereje.

Kiállításról oldal főkép

Egyedi élmény

A kiállítás egyedi élményt nyújt, hiszen soha nem voltak még egy térben bemutatva az eddigi olimpiák magyar eredményei, kivételes bajnokai és a győztesek ereklyéi. A 177 mesés győzelem egyenként megismerhető a helyszínen.

A legfontosabb pillanatok újra megelevenednek a Millenáris D csarnokának képernyőin, a digitális adatbázisban igazi ritkaságok, sporttörténeti csemegék után kutathatnak a rajongók.

A legeredményesebb sportágak közül is kiemelkedik az úszás és a vívás, amelyekben a legtöbb magyar aranyérem született az évek során. Illusztris vendégekkel, interaktív eszközökkel és ismeretterjesztő kvízekkel várjuk az egész családot.

A hét műtárgya

Szeptember 14-21. között Szilágyi Áron három aranyérme látható a kiállításon.

a hét műtárgya főkép

Mai mesés
győzelem

Vízilabda válogatott, 2000

2000

1928 és 1980 között nem volt olimpia, ahol ne nyertek volna érmet a magyar pólósok, sőt a tizenkét tornán hatszor magyar aranyat jegyezhettek a krónikások. Ezután következett húsz esztendő, amikor az eredményhirdetéseket a magyarok nélkül rendezték. 1997-től új mester vette a kezébe a csapatot: dr. Kemény Dénes, ami emlékezetes korszakot nyitott a sportág történelmében.

Mai győzelem főkép

A válogatott 1997-ben Sevillában és 1999-ben Firenzében Európa-bajnok lett, 1998-ban Melbourne-ben vb-ezüstöt nyert, így a legszebb reményekkel utazhattak el az olimpiára. Attól kezdve egy olyan időszak indult el pólósaink életében az olimpiákon, amire korábban és azóta sem volt példa. Pedig a Sydney-ben rendezett torna az elején inkább még a kudarcok időszakára emlékeztetett. A csoportban vereséget szenvedtünk a horvátoktól (8:7) és a jugoszlávoktól is (10:9), de az amerikaiak ennél is jobban bukdácsoltak, így végül sikerült megszerezni a továbbjutást. A negyeddöntőben az olaszok már hiába bíztak abban, hogy megmarad a magyarok labilis teljesítménye.

A magyar–olasz mérkőzés 8:5-tel zárult, a kapuban Kósz 58 százalékos parádéjával és Kásás négy góljával. Az elődöntőben a jugoszlávok voltak a kárvallottak: ők egy negyed elején se vezettek. A döntő igazi örömünnep volt az elődöntő hosszabbítása után kimerült oroszok ellen – már a félidőben 8:2 volt az állás, a vége 13:6 lett. Ilyen nagyarányú különbséggel olyannyira „nem szokás” olimpiai döntőt nyerni, hogy utoljára 1912-ben volt rá példa. A győztes magyar csapat: Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Kósz Zoltán, Märcz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Székely Bulcsú, Varga Zsolt és Vári Attila.

Köszönet

Köszönet az olimpiai bajnokoknak és családjaiknak, hogy az itt bemutatásra kerülő tárgyak rendelkezésre bocsátásával hozzájárultak egy ritkaságszámba menő, egyedi hangulatú kiállítás megteremtéséhez.

A kiállítás fővédnöke dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, védnökei Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, valamint dr. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. A kiállítás hivatalos partnerei: a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Távirati Iroda, a Nemzeti Filmintézet, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja. Mellettük köszönet az első számú szakmai partnernek, a Nemzeti Sportközpontoknak (főigazgató: Kovács Norbert), a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumnak (igazgató: dr. Szabó Lajos),

a Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak (dr. Kovács Vilmos ezredes, parancsnok) , az FTC múzeumának (múzeumvezető: Tobak Csaba) , az UTE múzeumának, a Csanádi Árpád Sportiskola, Általános Iskola És Gimnáziumnak (igazgató: Ruzsa Sándor), néhai Schlegel Oszkár iskolaigazgató úrnak, Békéscsaba, Eger és Veszprém megyei jogú városok, valamint Tiszafüred és Hajdúnánás önkormányzatainak, Kecskemét, Eger és Cegléd sportmúzeumainak, a tárgyakat kölcsönző iskoláknak, intézményeknek, sportági szakszövetségeknek, kluboknak és magángyűjtőknek.

Világraszóló Bajnokaink – 177 mesés győzelem
interaktív olimpiatörténeti kiállítás

Kurátor: Dobor Dezső, az Olimpiai Bajnokok Klubjának titkára
Tervező, kivitelező: Play Dead Studio
Szakmai lektor: Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára

Készült a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítvány (kuratórium elnöke: dr. Láng Zsolt) megbízásából, a Millenáris Nonprofit Kft. (ügyvezető igazgató: Dankó Virág) közreműködésével. Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával.

Információ ikon

A kiállítást a hatályos kormányrendelet alapján védettségi– és arcképes (személyi, jogosítvány vagy útlevél)- igazolvány együttes bemutatásával, vagy a védettséget igazoló telefonos applikációval látogathatják a 18 év felettiek.

Kiskorú látogatók, védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében vehetnek részt a kiállításon, kivéve azon 16-18 éveseket, akik már rendelkeznek védettségi igazolvánnyal és kísérő nélkül kívánják megtekinteni a kiállítást.

A programon az érvényes járványügyi szabályok betartása kötelező.

A Tovább gomb megnyomásával elfogadod, hogy a kiállítás érvényes belépőjeggyel, és a lenti szabályok betartásával együtt látogatható.

Jegyvásárlás
Close