BBQ-láz Magyarországon

Kategória: Magazin Közzétéve: Tuesday, 29 March 2016 09:39

Az egyik legújabb, rohamosan növekvő népszerűségre szert tett gasztronómiai szubkultúra idehaza a barbecue. Az elmúlt időszakban nagyon sokan estek szerelembe a barbecue műfajával, otthon sütni vágyók, egyszersmind lelkes, úttörő vendéglátósok is.

Szerencsére a barbecue (BBQ) korábbi imidzse (valahol Amerikában baseball-sapkás, túlsúlyos emberek sörrel a kezükben szénné égetett külsejű húsokat kenegetnek) mára jelentősen megváltozott, és egyre többek szenvedélyévé válik ez a nemes ételkészítési filozófia. Őshazájában, az Egyesült Államokban is reneszánszát éli, a BBQ a hagyományos amerikai vidéki kultúra egyik utolsó védbástyájává vált.

A barbecue hazai sikere sem véletlen. Egyrészről, Magyarország roppant értékes hagyományokkal rendelkezik a hidegfüstölés terén. Ha ezekhez a tradíciókhoz még hozzávesszük, hogy a barbecue hagyományosan kedvelt alapanyagai azok a nagydarab, zsíros húsrészek (oldalas, dagadó, tarja, stb.), amelyek eleve kedvesek a magyar léleknek, egyáltalán nem meglepő, hogy az igazi barbecue rövid idő alatt sok elkötelezett rajongót szerzett magának nálunk. Ráadásul, a magyar paprika a BBQ-fűszerkeverékek elengedhetetlen alapanyaga még az USA-ban is.

Barbecue (BBQ) = ételkészítési technika

Lassú tűzön, hagyományosan 230-250 °F (110-120 °C) tartományban, de mindenképpen 150°C alatt, fatüzeléssel vagy természetes faszénnel képzett indirekt hőn, hosszan sütött hús.

Egyre több olyan harmincas, negyvenes férfiú található Magyarországon, akiket a fa(szén) füstje megcsapott. Olyan szabadidős tevékenyég ez, amely nagyon gyorsan függőséghez vezet, mégis, a társadalmi hozadéka feltétlenül pozitív. A barbecue minden szenvedélyek egyik leghasznosabbika. Nemcsak az azt művelőknek, hanem környezetüknek (feleség, család) is végtelen örömforrás.

A barbecue-záshoz le kell lassítani, minden egyes lépésnek meg kell adni a módját, csak így születhet megfelelő végeredmény. Férfias műfaj, hiszen a barbecue lényegi momentuma az ősi ösztönök kielégítése: a természetes parázson való zsákmánysütés. A finoman izzó parázs szolgáltatja azt az extra aromát a sülő húsnak, amitől a BBQ-addikció kialakul.

A barbecue-tábor a következő években tovább fog növekedni. Ez azonban veszélyeket is tartogat. A barbecue hívó szóra nagyon sokan ráugrottak mostanság, és olyan eljárásokat, ételeket, szószokat is a barbecue „divatjelzővel” illetnek (lásd. a „kézműves” jelző életpályáját), amelyeknek vajmi kevés köze van az eredeti BBQ-hoz.

Csak azt hívjuk barbecue-nak, amikor a hús nyersen kerül a rácsra, és 130°C alatti tartományban sül meg. Világos, hogy a szuvidált, majd meggrillezett császárhús nagyszerű fogás lehet, csak éppen nem barbecue. Attól sem lesz egy étel barbecue, hogy BBQ-mártással kenjük át a grillrácson! Mint ahogy nem fair húsokat semmilyen módon elő-hőkezelni, és aztán "ráfüstölni", és ilyen módon barbecue fogásként árulni. Természetesen, ez is hozhat elégedett vendégeket, csak ne nevezzük barbecue-nak, mert inkorrekt a műfajjal, és azokkal szemben is, akik tisztességesen, nulláról indítva, valódi BBQ-technikával sütnek.

Értő kézzel és fogékony lélekkel barbecue-zni egyfajta megérkezés a főzés világába. Jó utazást kívánunk mindenkinek!