Ha menni kell, akkor menni kell – vécézés az űrben

Kategória: Magazin Közzétéve: Friday, 04 March 2016 10:05

Az űrben dolgozó és élő asztronautáknak ugyanazok a higiéniai szükségleteik vannak, mint a Földön élő embereknek. Hajat és fogat mosnak, zuhanyoznak és bizony a mosdóba is kimennek – csak épp a mikrogravitációs környezet miatt mindezt kicsit máshogy végzik.

 A legtöbb űrhajós személyre szabott higiéniás csomaggal vág neki a kalandnak. Figyelembe veszik az általuk használt eszközöket és a preferált márkákat, melyekből az űrképes elemek kerülnek a csomagba. Így magukkal vihetik például kedvenc fogkrémjüket, de hajukat például már egy olyan öblítést nem igénylő samponnal mossák, melyet azoknál a kórházi betegeknél is alkalmaznak, akik nem tudnak zuhanyozni.

A tisztálkodási eszközök közül talán a mosdók hasonlítanak a legkevésbé földi megfelelőjükhöz, kezdve azzal, hogy gravitáció hiányában az űrhajósok egyszerű ülés helyett a lábukkal pozícionálják magukat megfelelően a művelethez.

A Space Shuttle vécéjét becses nevén Waste Collection Systemnek, vagyis Vizelet- és Székletgyűjtő Egységnek hívják. A végterméket víz helyett légáramlat segítségével juttatják el egy henger alakú tartályba, útközben egy ventillátoros szívórendszer osztja a repülésre alkalmas állapotúra. A tartályban aztán nagy nyomáson mindezt kiszárítják.

A Nemzetközi Űrállomáson két mosdó áll az asztronauták rendelkezésére: egy a Zvezda, egy pedig a Tranquility modulban. A vécék a Space Shuttle mosdójához hasonlóan ventilátor-vezérelt elszívórendszerrel működnek. A szilárd végterméket kiszárítás után kis mikroperforált alumíniumzsákokban tárolják, a folyékonyat pedig húszliteres konténerekben gyűjtik, melyet tisztítás után újrahasznosítanak.

Bár nehéz elhinni, de jelenlegi megoldás még mindig a lehető legkényelmesebb az űrhajósok számára. A Gemini és az Apollo űrhajók fedélzetén az űrhajósok még egy úgynevezett „megkönnyebbülési cső” segítségével tudtak vizelni, melynek tartalmát dolguk végeztével az űrbe távolították el – ahogy ezt az Apollo 13 című film egyik jelenetében is láthattuk. A megoldás annyira kényelmetlen volt, hogy az űrhajósok olyan keveset ettek, hogy a normál étrend szerinti étkezéshez összeállított készletük majdnem fele megmaradt.

A Gateway to Space Nemzetközi Űrkiállításon március 15-ig megtekinthető a Skylab, az első amerikai űrállomás fedélzetén lévő Ürülék- és Vizeletkezelő Egység.