Ételek az űrben – pürétubusoktól a garnélarák koktélig

Szerző: Benyák Zoltan
Kategória: Magazin Közzétéve: Friday, 26 February 2016 12:44

Az űrutazások korai szakaszában a felvitt ételek az élvezet helyett inkább az űrhajósok elhivatottságának és bátorságának bizonyítékaként szolgáltak, hiszen ezek többnyire egyszerű, pürésített élelmiszerek voltak, fogkrémes tubushoz hasonló csomagolásban.

Nem csoda, hogy a legtöbb elsőgenerációs űrhajós egyetértett abban, hogy az étkezés ilyen formában kellemetlen, sőt, a poralapú ételek rehidratálása sokszor egyenesen nehézséget okozott nekik. Panaszaik hatására a Gemini-küldetések során a speciális műanyag tartállyal ellátott porételek mellé már falatnagyságú, zselébe burkolt kockákat is kaptak, a folyamatosan továbbfejlesztett csomagolás hatására pedig végre beindult az élelmiszerek minőségének javulása is és megjelentek a menük. Idővel olyan fogások közül válogathattak, mint a garnélarák koktél, csirke zöldségekkel vagy a tejkaramella puding, almaszósszal.

Az Apollo-program legénysége volt az első, akiknek már melegvíz is a rendelkezésükre állt, mely az ételek rehidratálását könyebbé, az ízüket pedig jobbá tette. Szintén elsőként használhatták az úgynevezett „spoon bowl”-t, egy olyan műanyag tasakot, melybe könnyebb volt bejuttatni a folyadékot, és tartalmát a műanyag cipzárnak köszönhetően könnyedén, kanállal is el tudták fogyasztani.

Az igazi minőségbeli áttörést a Skylab hozta el. A korábbi űrhajók elrendezésétől eltérően itt külön tér került kialakításra az étkezőnek és az asztalnak. A Skylab háromfős legénysége így különböző kapaszkodók segítségével majdhogy földi körülmények között, „ülve” tudott étkezni. A műanyag tasakok könnyebb kibontása érdekében, a szokásos kés-villa-kanál mellé, egy pár ollóval is ellátták őket. A Skylab méreteinek köszönhetően összesen 72 különböző ételt, hűtőt és fagyasztót is magukkal tudtak vinni.

 A Space Shuttle-program űrhajósai mára szinte ugyanazokat az ételeket viszik magukkal, melyeket bármelyik szupermarketben mi magunk is beszerezhetünk. A legénység étrendjét az Irányadó Napi Beviteli Értéknek megfelelően állítják össze, hogy szervezetük minden az űrbeli környezetben szükséges vitamint és ásványianyagot megkapjon. A Shuttle űrhajósai rengeteg étel közül választhatnak. A hét napos utakra tervezett sztenderd menüt akár saját ízlésüknek megfelelően is módosíthatják, de akár saját menüt is tervezhetnek, melyeket természetesen egy dietetikus is ellenőriz.

 

 A Millenárison, március 15-ig tartó Gateway to Space kiállításon korai szovjet űrételek, a Mercury-program űrételei és modern űrételek is láthatóak.